Založ si blog

Chris Pavlovski: slávnejší než James Bond

Vo svete, kde sú sloboda prejavu a nezávislosť informácií ohrozené, sa objavujú príbehy skutočných hrdinov. Jedným z takýchto príkladov je príbeh Chrisa Pavlovského, generálneho riaditeľa spoločnosti Rumble. Pavlovski preukázal vzácnu statočnosť, keď odolal tomuto tlaku. Jasne vyhlásil, že podriadenie sa cenzúre porušuje celosvetové právo na slobodu slova.

Nie nadarmo ho prirovnávam k legendárnemu Jamesovi Bondovi, dnes to chce poriadnu dávku odvahy a rozhodnosti ustáť tlaky na obmedzovanie slobody slova. Využíva svoje zdroje a vplyv na obranu slobody prejavu a informačnej nezávislosti a nepodlieha žiadnej výzve. Jeho ľudský postoj sa neobmedzuje len na ruskú cenzúru. Pavlovski smeruje svoje úsilie na boj proti cenzúre a potláčaniu slobody slova v rôznych častiach sveta. 

Jeho svedectvo pred americkým podvýborom Snemovne reprezentantov pre globálne zdravie, globálne ľudské práva a medzinárodné organizácie bolo dôležitým príkladom v boji za slobodu slova. (Originál prejavu: Chris Pavlovski, Subcommittee on Global Health, Global Human Rights and International Organizations)

Rád by som citoval úryvok z tohto prejavu, ktorý podľa môjho názoru maximálne výstižne odráža problémy s cenzúrou v súčasnej spoločnosti:

Jeden z prvých prípadov štátnej cenzúry, s ktorým sme sa stretli, nebol prekvapením, keďže pochádzal z komunistickej Číny. Komunistické vlády často potláčajú rôzne slobody vrátane slobody prejavu.

Prekvapilo nás však, keď sme v roku 2022 dostali od francúzskej vlády žiadosť o zablokovanie niektorých spravodajských zdrojov. Ľudia určite môžu spochybňovať spoľahlivosť spravodajských zdrojov, ale úlohou žiadnej vlády by nemalo byť selektívne eliminovať prístup k informáciám. Namiesto toho, aby sme vyhoveli žiadosti francúzskej vlády, sme jednoducho zablokovali prístup k platforme vo Francúzsku a napadli zákonnosť tejto žiadosti. Aby bolo jasné, Rumble má v rámci našich podmienok prísny súbor pravidiel pre obsah, ale obsah, o ktorého cenzúru nás požiadala francúzska vláda, neporušoval žiadne z našich podmienok, namiesto toho sa týkal ruských spravodajských kanálov.

Začiatkom tohto roka sme od brazílskej vlády dostali žiadosť o odstránenie niektorých tvorcov obsahu z našej platformy. Obsah opäť neporušoval naše podmienky, ale namiesto toho vyjadroval názory, ktoré boli v Brazílii v tom čase nepopulárne. Spoločnosť Rumble prijala veľmi ťažké rozhodnutie nevyhovieť žiadosti vlády. Podobne ako vo Francúzsku, rozhodli sme sa zakázať prístup používateľom v Brazílii, kým sme spochybnili zákonnosť požiadaviek Najvyššieho súdu.

Tým to však nekončí. Len minulý mesiac sme dostali žiadosti z Nového Zélandu a Austrálie o cenzúru politicky nepopulárneho obsahu. Krajiny na oboch pologuliach, pričom sú členmi OSN, už nepodporujú ľudské právo na slobodu slova. Vymyká sa to spod kontroly a to by malo znepokojovať každého v tejto miestnosti.

Čo ešte musel Chris nedávno riešiť?

Začiatkom tohto roka Rusko náhle zakázalo prístup k platforme Rumble na svojom území.  Príčinou bolo odmietnutie spoločnosti pristúpiť na cenzúru zavedenú kremeľským režimom. Ruská vláda požadovala, aby bola stránka ALLATRA TV zmazaná.

„Ruská vláda požadovala, aby spoločnosť Rumble odstránila obsah, ktorý neporušuje naše podmienky poskytovania služieb,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Rumble Chris Pavlovski pre The Federalist. 

Allatru som už spomínal v predchádzajúcich článkoch. Sú to dobrovoľníci, ktorí sa stali terčom antikultového hnutia – organizácii, ktoré by kvôli svojim metódam a škandálom nemali vôbec existovať. Porušujú základné ústavné práva na slobodu a z demokracie robia frašku. Zdá sa však, že toto prenasledovanie dosiahlo novú, pomerne vysokú úroveň. 

Komu tak  tak vadí dobrovoľnícky projekt, ktorý a aktuálne venuje najmä klíme?

Detailnejší rozbor prenasledovania dobrovoľníkov na Slovensku nájdete vo videu Hrozba pre Slovensko | Okrúhly stôl.

Tieto príklady budia úžas!!!

Existuje vôbec sloboda slova v našom svete? Alebo ju budeme musieť chrániť? 

Slová Chrisa Pavlovského nám všetkým pripomínajú, aké dôležité je postaviť sa za slobodu slova a chrániť základné práva a hodnoty našej spoločnosti. Vo svete, kde sa informácie čoraz viac politizujú a podliehajú manipulácii, je hlas Chrisa Pavlovského čoraz dôležitejší. Jeho húževnatosť a odhodlanie z neho robia nenahraditeľného obrancu slobody prejavu a demokratických hodnôt.

Ale jeden človek, nech je akokoľvek silný a odhodlaný, nemôže zmeniť celú spoločnosť; musí to byť voľba samotných ľudí.

Je to naša voľba.

Hovoria, že pomáhajú obetiam. V skutočnosti však sledujú iné ciele

22.06.2024

Antikultové organizácie sú veľmi dobre financované (zo štátnych peňazí) a existujú takmer v každej krajine. Vyvstáva otázka, či sme už vyriešili všetky problémy spoločnosti, ako sú vojny, chudoba, hlad a podobne, že investujeme obrovské peniaze do boja proti „sektám“? Alebo majú tieto štruktúry úplne iné, skryté ciele? Národná únia združení na ochranu [...]

Čo znamená pojem sekta? Skutočný význam tohto slova vás prekvapí

21.06.2024

Keď počujete slovo „sekta“, mimovoľne sa vám vynoria predstavy podivných rituálov, vodcu, ktorý manipuluje ľuďmi – zhypnotizovanými následovníkmi, ktorí bezvýhradne vypĺňajú jeho priania. Vo verejnom povedomí toto slovo vyvoláva negatívne asociácie hraničiace s predstavou hrôzostrašných a extrémistických organizácií. Ale čo ak sa za ním skrýva niečo úplne [...]

Teror anitikultu

19.06.2024

Pomaly každý občan Slovenska má skúsenosť s nejakou formou bezprávia. Výraznou mierou k tomu prispievajú antikultové organizácie. Tie tvrdo diskriminujú skupiny zaoberajúce sa jógou, podnikateľské štruktúry, náboženské menšiny, všetkých, kto im príde pod ruku. Možno chcú len na tom zarobiť, alebo chcú proti sebe poštvať ľudí, skupiny, rozdeliť spoločnosť, aby [...]

vojna na Ukrajine, dron

ONLINE: Prvé holandské stíhačky F-16 dostane Zelenskyj čoskoro

02.07.2024 06:30, aktualizované: 08:08

Holandská vláda má všetky potrebné papiere, aby dodala svoje stíhačky F-16 na Ukrajinu. Bude to "čoskoro", presný termín je utajený.

hurikán Beryl, Barbados

Prvý hurikán tejto sezóny v Atlantickom oceáne Beryl dosiahol najvyšší stupeň

02.07.2024 06:14

Vznik takého nebezpečného hurikánu tak skoro po 1. júni, ktorý sa považuje za začiatok hurikánovej sezóny v Atlantiku, je nezvyčajný.

Pediatria / Dieťa / Prehliadka /

Deti budú musieť za lekárom cestovať desiatky kilometrov. Štát zlyhal v nábore pediatrov

02.07.2024 06:00

Štátu došli riešenia a vzhľadom na nedostatok pediatrov musela vláda pristúpiť k zatvoreniu viacerých pohotovostí pre deti.

Viktor Orbán, Volodymyr Zelenskyj, summit

Prinesie mier? Orbán je na ceste do Kyjeva

02.07.2024 05:20

Čo môže Maďarsko, ako predsedajúca krajina Rady EÚ, urobiť pre to, aby sa skončila vojna? Orbán: "Keď budete sledovať zajtrajšiu tlač, už uvidíte prvé kroky".

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 18317x
Priemerná čítanosť článkov: 1145x

Autor blogu

Kategórie