Založ si blog

Dezinformácie ničia nielen reputáciu a kritické myslenie. Je to problém, o ktorom sa málo hovorí

„Hlavne veľa zdravia,” prajeme si pri sviatkoch. Znie to ako klišé. Možno to ide aj trochu na nervy, ale pevné zdravie je základ. Nielen fyzické, ale aj mentálne. Zlé duševné zdravie ovplyvňuje naše pocity, myslenie a správanie, našu schopnosť pracovať a komunikovať s okolím. Duševné poruchy a súbežné užívanie návykových látok sa na celom svete stávajú čoraz závažnejším problémom, pretože prispievajú k vysokému počtu ochorení a úmrtí. Za posledných 30 rokov si duševné poruchy na celom svete „prilepšili“ z 12. na 7. miesto v rebríčku hlavných príčin ochorení (zdroj: healthdata.org Mental health), pričom úzkostné a depresívne poruchy sa považujú za najrozšírenejšie vo všetkých vekových skupinách a regiónoch.

Amerika
Skupina zdravotníckych inštitúcií (Americká pediatrická akadémia, Americká akadémia detskej a dorastovej psychiatrie, Asociácia detských nemocníc) vyhlásila v roku 2021 národný stav ohrozenia duševného zdravia detí a dospievajúcich (Zdroj: Harvard Health, The mental health crisis among children and teens: How parents can help).

Veľká Británia
Len vo Veľkej Británii sa každý mesiac lieči viac ako 400 000 detí na poruchy duševného zdravia, čo signalizuje bezprecedentnú krízu v oblasti psychického zdravia detí (Zdroj: The Guardian, Record 420,000 children a month in England treated for mental health problems).

Čína
54 miliónov ľudí v Číne trpí depresiou a približne 41 miliónov trpí úzkostnými poruchami (Zdroj: WHO, Mental health in China)

Slovensko
V psychiatrických ambulanciách na Slovensku bolo v roku 2022 vykázaných 1 981 818 návštev pacientov, čo predstavuje medziročný nárast o 4,5 %. V porovnaní s predchádzajúcim rokom vzrástol počet vyšetrených osôb o 40 330. Ide o medziročný nárast pacientov o 10,7 %. Najviac vyšetrených pacientov spadá do skupiny od 45 do 59 rokov (109 115 osôb), medziročný vzostup je však pozorovaný vo všetkých vekových kategóriách. Prvýkrát v živote bola v roku 2022 psychická porucha diagnostikovaná 67 147 osobám, čo predstavuje medziročný nárast o 4 064 osôb (+ 6,4 %). Pri pohľade na vekové zloženie novodiagnostikovaných pacientov je signifikantný nárast u mladistvých, vo vekovej skupine od 15 do 19 rokov (+ 750 osôb) (Zdroj: NCZI: Duševné zdravie Slovákov sa zhoršuje)

Každý piaty človek
Podľa prieskumu, ktorý v 21 krajinách uskutočnili UNICEF a Gallup International, sa v priemere každý piaty mladý človek vo veku 15-24 rokov cíti citovo deprimovaný alebo apatický, má strach, pociťuje hnev a obáva sa o svoju budúcnosť. Najmenej jeden zo siedmich dospievajúcich na svete vo veku 10-19 rokov trpí diagnostikovateľnou duševnou poruchou. Každoročne takmer 46 000 dospievajúcich ukončí svoj život samovraždou. Samovražda patrí medzi štyri najčastejšie príčiny úmrtí v tejto vekovej skupine (Zdroj: Unicef, The State of the World’s Children 2021)

Poruchy duševného zdravia v celosvetovom meradle znamenajú množstvo rôznych sociálnych problémov prejavujúcich sa v oblasti sociálneho začlenenia, ekonomického rozvoja, ľudských práv a ďalších. Ako však vyplýva zo štúdií, finančný blahobyt a úroveň rozvoja krajiny nemá vplyv na rast rôznych porúch duševného zdravia medzi občanmi tejto krajiny. V bohatých aj chudobných krajinách stále chýba pochopenie skutočných príčin tohto problému. 

Súvislosť medzi duševnými poruchami a rastom onkológie
Z praxe je známe, že dôsledky negatívnych psychických stavov človeka majú zničujúci vplyv na jeho fyzické zdravie. Depresia, pocit bezmocnosti alebo beznádeje, nedostatok sociálnej podpory môžu vytvárať nepriaznivé podmienky a spolu s ďalšími faktormi vyvolávať vznik rakoviny. Navyše, vývoj onkologických ochorení v posledných desaťročiach bol podobný ako vývoj duševných chorôb. Za posledných desať rokov sa počet úmrtí na onkologické ochorenia vo svete zvýšil o 30 %. Každý rok zomrie na rakovinu v mladom veku viac ako milión ľudí. Zo štúdie Cancer Research uverejnenej v správe Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC) (WHO) vyplýva, že výskyt rakoviny sa na celom svete z roka na rok zvyšuje u detí, mladých dospelých a ľudí v strednom veku (WHO, New report on global cancer burden in 2022 by world region and human development level).

Vzhľadom na to, že priebeh ochorenia ovplyvňuje aj taký faktor, ako je psycho-emocionálny stav ľudí, je obzvlášť alarmujúce, že v posledných rokoch je svetová verejnosť vystavená dezinformáciam, porušovaniu ľudských práv a nenávisti, čo tiež negatívne vplýva na duševné zdravie ľudí.

Problém dezinformácií a šírenia falošných správ
Dnešná spoločnosť tvorí a prijíma informácie v rôznej forme priam rýchlosťou svetla. Technické možnosti umožňujú, aby sa informácie o násilí a brutalite šírili po celom svete v priebehu niekoľkých sekúnd. Negatívne a násilné správy sa šíria prostrednícvom sociálnych sietí a bežných médii, pričom sú prepletené bežnými pikoškami o osobnom živote celebrít, novinkami akciových trhov alebo športovými správami. V dôsledku toho sa násilné  správy stali bežnou súčasťou každodenného života.

Generálny tajomník OSN António Guterres vyjadril obavy, že digitálne platformy sa využívajú na podkopávanie vedy a šírenie dezinformácií a nenávisti medzi miliardami ľudí, čo podnecuje konflikty, ohrozuje demokraciu a ľudské práva (Zdroj: United Nations, Secretary-General’s Press Briefing on Policy Brief on Information Integrity on Digital Platforms).

V súčasnosti je problém dezinformácií a šírenia falošných správ, ktoré zavádzajú a negatívne ovplyvňujú kritické myslenie publika, mimoriadne akútny.

Pestovanie nenávisti v spoločnosti – kto z toho má prospech? 
Zverejnenie výsledkov tridsaťročného vyšetrovania v apríli tohto roku vyvolali behom krátkej doby široký verejný ohlas, čo prinútilo mnohých ľudí k inému pohľadu na dianie vo svete, ako aj v informačnom priestore. Ukázalo sa, že v pozadí svetového diania existuje nebezpečná organizovaná skupina, ktorá funguje prostrednícvom podplatených a dosadených jednotlivcov v rôznych organizáciach. Týmto spôsobom sa ovplyvňuje politické dianie, ale aj bežní občania. Jedným z hlavných nástrojov tejto zločineckej skupiny sú antikultové organizácie, ktoré systematicky, s využívaním krajne negatívnych kampaní, ničia rôzne skupiny obyvateľstva. Čo je táto sila a prečo predstavuje vážnu hrozbu pre diplomatické vzťahy medzi krajinami aj pre samotnú demokraciu, hovorí expert na národnú bezpečnosť a lektor spravodajských služieb Dr. Egon Cholakian. Táto analytická videoreportáž je uverejnená na medzinárodnej platforme ESSC (Zdroj: Earth SaveScience Collaborative). Metódy psychického ovplyvňovania a dezinformácie, ktoré táto skrytá štruktúra používa, sú oveľa deštruktívnejšie ako hrubé vojenské operácie. Cieľom týchto deštruktívnych síl je zničiť demokratické základy spoločnosti. Využívajú na to vplyvné osoby v médiách, ktoré umožňujú rýchle šírenie deštruktívnych postojov medzi masami. 

Federálny lobista, bývalý poradca prezidentov, Dr. Cholakian a jeho videoposolstvo
Dr. Egon Cholakian je federálny lobista pre Kongres USA a Biely dom, registrovaný zahraničný agent, člen Medzinárodnej asociácie lektorov v oblasti spravodajských služieb a člen Nadácie geopriestorového spravodajstva USA. Počas svojej kariéry spolupracoval so štyrmi prezidentmi USA vrátane účasti v Reaganovom kuchynskom kabinete, ako aj s tromi poradcami pre národnú bezpečnosť a riaditeľom Ústrednej spravodajskej služby.

Dlhoročné vyšetrovanie o ktorom hovoril Egon Cholakian, sa zaoberá témou dezinformácií a ich vplyvom na súčasnú spoločnosť. Vo svojom príhovore hovorí nielen o tom, ako sa chrániť pred dezinformáciami a ich negatívnym vplyvom, ale opisuje aj schému, ako tajná štruktúra v médiách prostredníctvom svojich agentov cielene vysiela dezinformácie. Tie obchádzajú bariéry kritického myslenia a ovplyvňujú vnímanie más, ako aj prispievajú k prehlbovaniu politickej polarizácie v spoločnosti, podkopávajú dôveru v mocenské inštitúcie, čo vedie k psychickej nestabilite, sociálnym nepokojom a podkopáva stabilitu štátov. Nemusia používať tradičnú armádu. 

Môže to urobiť len niekoľko dobre vyškolených agentov, ktorí pomocou psychologických metód podprahovej sugescie podobných účinkom hypnózy ovplyvňujú celú krajinu. Nie je to len preniknutie do osobného života, je to preniknutie do ľudského vedomia. Dnešná spoločnosť je zapojená do nevyhlásenej neviditeľnej vojny, ktorej bojovým poľom je naše vedomie.

Negatívny vplyv dezinformácií. Ako sa chrániť pred vplyvom informačných útokov a manipulácie?
V dôsledku vplyvu dezinformácií a ich deštruktívnych naratívov sa človek necíti bezpečne, je v neustálom strachu o budúcnosť. Pobyt v takomto informačnom prostredí vedie k stresu, dlhodobému napätiu a záchvatom paniky, čo oslabuje imunitný systém, generuje množstvo zdravotných problémov, prispieva k rozvoju chronických autoimunitných ochorení, kardiovaskulárnych ochorení až po onkologické. To všetko je faktorom zvyšovania ľudskej úmrtnosti.

Jediný spôsob, ako sa brániť dezinformáciám, propagande a prekrúcaniu faktov je poznať pravdu a metódy dezinformácie. Egon Cholakian tieto metódy podrobnejšie odhaľuje v uvedenej analytickej videoreportáži. Mediálna gramotnosť a kritický prístup nám pomôžu chrániť sa pred informačnými útokmi a ich vplyvom na nás.

Hovoria, že pomáhajú obetiam. V skutočnosti však sledujú iné ciele

22.06.2024

Antikultové organizácie sú veľmi dobre financované (zo štátnych peňazí) a existujú takmer v každej krajine. Vyvstáva otázka, či sme už vyriešili všetky problémy spoločnosti, ako sú vojny, chudoba, hlad a podobne, že investujeme obrovské peniaze do boja proti „sektám“? Alebo majú tieto štruktúry úplne iné, skryté ciele? Národná únia združení na ochranu [...]

Čo znamená pojem sekta? Skutočný význam tohto slova vás prekvapí

21.06.2024

Keď počujete slovo „sekta“, mimovoľne sa vám vynoria predstavy podivných rituálov, vodcu, ktorý manipuluje ľuďmi – zhypnotizovanými následovníkmi, ktorí bezvýhradne vypĺňajú jeho priania. Vo verejnom povedomí toto slovo vyvoláva negatívne asociácie hraničiace s predstavou hrôzostrašných a extrémistických organizácií. Ale čo ak sa za ním skrýva niečo úplne [...]

Teror anitikultu

19.06.2024

Pomaly každý občan Slovenska má skúsenosť s nejakou formou bezprávia. Výraznou mierou k tomu prispievajú antikultové organizácie. Tie tvrdo diskriminujú skupiny zaoberajúce sa jógou, podnikateľské štruktúry, náboženské menšiny, všetkých, kto im príde pod ruku. Možno chcú len na tom zarobiť, alebo chcú proti sebe poštvať ľudí, skupiny, rozdeliť spoločnosť, aby [...]

Polícia / Kontrola /

Rekord roka: Za volantom nafúkal 4,2 promile. Šoférovi od Košíc hrozí rok basy

22.06.2024 11:50

Policajná hliadka 37-ročného vodiča zastavila a kontrolovala v obci Bukovec v okrese Košice-okolie.

monolit

Ďalší záhadný monolit uprostred púšte. Polícia v Nevade ho rýchlo odstránila

22.06.2024 11:15

Ide o pokračovanie série takých prípadov, ktoré zatiaľ zostávajú nevysvetlené.

blesk. búrka

Búrky, krúpy, vetrisko. Počasie potrápi Slovensko, meteorológovia vydali výstrahy

22.06.2024 11:03

SHMÚ upozorňuje aj na možnosť vzniku materiálnych škôd.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 16471x
Priemerná čítanosť článkov: 1098x

Autor blogu

Kategórie