Založ si blog

Čo znamená pojem sekta? Skutočný význam tohto slova vás prekvapí

Keď počujete slovo „sekta“, mimovoľne sa vám vynoria predstavy podivných rituálov, vodcu, ktorý manipuluje ľuďmi – zhypnotizovanými následovníkmi, ktorí bezvýhradne vypĺňajú jeho priania. Vo verejnom povedomí toto slovo vyvoláva negatívne asociácie hraničiace s predstavou hrôzostrašných a extrémistických organizácií. Ale čo ak sa za ním skrýva niečo úplne iné?

Slovo „sekta“ pôvodne nemalo negatívny význam. Pochádza zo slova „sequi“, ktoré sa prekladá ako „nasledovať“ (Skeat, „Etymologický slovník“, 3. vydanie, Oxford, 1898, s.v.). Z latinčiny sa slovo „secta“ prekladá ako „strana, škola, frakcia“. Používalo sa na označenie spôsobu myslenia, spôsobu života a tiež na označenie filozofickej školy, ktorá sa vyznačovala osobitným učením.

Ako antikult manipuluje verejnou mienkou

Vďaka „snahám“ antikultistov však toto slovo získalo negatívny nádych. Slovo „sekta“ sa stalo pejoratívnym a spája sa s herézou a všetkým, čo je v rozpore s verejnou mienkou. Dnes sa vníma ako nadávka a pripodobuje sa k slovu „podčlovek“. A „podčlovek“ nemá v spoločnosti miesto.  Takto ľahko, zamieňaním pojmov, antikultisti presvedčujú ľudí, že „biele je čierne“ a „dobro je zlo“.

Toto slovo sa stalo zbraňou, ktorú antikultové organizácie používajú proti ľuďom, ktorí im prekážajú len preto, že získali určitý stupeň slobody. Ako antikultové organizácie formujú obraz „nepriateľa“ a menia komunity inteligentných a vzdelaných ľudí na „sektu“? Pozrime sa na príklad tragického prípadu komunity vo Švajčiarsku.

Počuli ste o Methernitha?

Methernitha je kresťanská komunita v meste Linden vo Švajčiarsku, ktorú založil švajčiarsky hodinár Paul Baumann. Komunita kooperatívne vyvinula technológiu na zabezpečenie obživy spoločenstva s využitím prírodných zdrojov. Jej územie je oplotené a prísne strážené. Žije tu približne 250 ľudí, prevažne fyzikov, vrátane absolventov prestížnych univerzít v Berne, Lausanne a Ženeve. Členovia komunity neužívali a stále neužívajú alkohol ani drogy. Komunita má vlastné výskumné centrum, dielne-laboratóriá, filmové štúdio, televízne centrum a dokonca aj montážny závod na výrobu nábytku. Jej členovia sú normálnymi švajčiarskymi občanmi, dodržiavajú zákony a plnia si všetky zákonné povinnosti.

Linden, Švajčiarsko

Jediná miestna elektráreň zásobujúca Linden, neúčtuje Methernithu elektrinu. Prečo? Pretože tento mechanizmus nevyužíva konvenčné zdroje energie. Uvedenú skutočnosť si opakovane overili zvedaví paparazzi. Tajomstvo spočíva v tom, že komunita používa bezpalivový generátor energie (presnejšie povedané BPG Testatika), ktorý získava elektrinu z ionizovaných častíc vzduchu. Autorom tohto vývoja je fyzik-vynálezca Paul Baumann.

Je zrejmé, že komunitu Methernitha tvoria vzdelaní a gramotní ľudia. Nielenže vyznávajú kresťanské hodnoty, ale sú aktívni aj v oblasti výskumu a vývoja. Komunita Methernitha svojím príkladom ukazuje, ako je možné spojiť duchovný rozvoj s vedeckým bádaním a zároveň vytvoriť podmienky na sebazdokonaľovanie. 

Vyznieva to ako sekta? Samozrejme, že nie. Ale antikultovým organizáciám to vôbec nevadí. Neváhajú používať zámenu pojmov na diskreditáciu takýchto spoločenstiev. Ako to robia?

Často sa uchyľujú k používaniu falošných obetí, manipulácii, prekrúcaniu faktov a šíreniu dezinformácií prostredníctvom médií. Ak totiž chcete získať podporu ľudí pre represie, musíte im vysvetliť, že prenasledovaní predstavujú nebezpečenstvo pre spoločnosť. V prípade Methernithy sa to antikultovým organizáciám podarilo – pokojná komunita bola časom očierňovaná a prenasledovaná. Ľudia, ktorí nikomu neprekážali, nikoho neohrozovali, žili kresťanskými hodnotami, sa zrazu ocitli v hľadáčiku verejnej mienky ako nebezpečná organizácia.

Tlač z nich urobila monštrum

Komunitu Methernitha ohovárala a prenasledovala francúzska antikultová organizácia ADFI, ktorá ju označila za sektu a kult len preto, že ľudia odišli do ústrania, venovali sa vede a žili v harmónii s prírodou. Toto odlúčenie sa interpretovalo ako snaha skryť niečo nečisté. Tlač urobila z komunity monštrum a obvinila ju z toho, čo tieto antikultové organizácie v podstate samy robili – podnecovanie konfliktov a potláčanie ľudskej slobody. Pomocou médií začali šíriť správu, že Methernitha je nebezpečná „sekta“. V dôsledku toho začala spoločnosť vnímať toto spoločenstvo ako niečo nebezpečné a hrozivé. Ľudia neboli schopní odolať mediálnemu náporu a stigmatizácii, preto začali opúšťať spoločenstvo. Neustále používanie slov „sekta“ a „kult“ v súvislosti s Methernithou pomáhalo vytvoriť negatívne vnímanie spoločnosťou. Tieto slová sa stali nálepkami, ktoré antikultové organizácie ľahko aplikujú na každého, kto sa im nevyhovuje. 

Tu je niekoľko príkladov toho, čo o Methernithe napísala francúzska tlač: 

„V komunite platili pomerne prísne pravidlá – odopieranie alkoholu, nikotínu, čítania novín, počúvania rádia, zbytočného kontaktu s okolím. Je to potláčanie jednotlivca.“

Aby svojich študentov obalamutil, vynašiel guru napríklad stroj, ktorý vyzerá dobre, keď ho vidíte. Podľa slov Baumanna sa stroj nikdy nepokazí a všetko ovláda. Komponenty sú v skutočnosti veľmi jednoduché. Môže ho zostrojiť každý, kto má trochu znalostí o elektrine. Svojim účastníkom však nepovie, že batérie dobíja každú noc.“

Ako sa môže tak nehanebne prekrúcať pravda? To je jednoducho absurdné! Baumanna a jeho stúpencov obviňujú z údajného klamania ľudí, pričom skutočnými manipulátormi a klamármi sú samotné antikultové organizácie. Využívajú svoju moc tým, že platia za „špinavé“ články v médiách, aby zdiskreditovali nevinných ľudí a zničili im životy. Aké pohodlné, však?  

Prvý krok

Prvým krokom ADFI bol útok na zakladateľa komunity. Po škandalóznom odsúdení zakladateľa Paula Baumanna bola povesť spoločenstva vážne poškodená. Bol obvinený z trestného činu a odsúdený na šesť rokov väzenia. Obvinenia sa líšili v závislosti od zdroja: jeden tvrdil, že to bolo „za zneužívanie maloletých“, iný „za surové zaobchádzanie s deťmi“. Rozhodli sa z Baumanna urobiť zločinca, aby zdiskreditovali jeho samého a jeho prácu. Bol to silný úder na povesť komunity. Antikultisti sa však pri tom nezastavili. Oni ľudí nielenže očierňujú, ale keď sa im to hodí, aj fyzicky ich likvidujú. 

Verejná podpora atentátu. Dokumentárny film Impakt vysvetľuje, prečo začínajú novinári otvorene siať nenávisť

25.08.2024

Ešte prednedávnom som nechápal, ako im TO môže prejsť. Toľko nenávisti, hejterstva, osočovania a verejného ponižovania osôb, skupín, politikov. Normálne zmýšľajúci ľudia, ktorí nemajú vymyté mozgy nenávistnou propagandou, začínajú upozorňovať na túto skutočnosť. Novinári, ktorí by mali byť obhajcovia pravdy, zasievajú čoraz viac nenávisť. Jej status lajkovali [...]

Pandorina skrinka otvorená

23.08.2024

Dnes vám chcem povedať o filme, ktorý mi vyrazil dych! Ste pripravení na výlet do králičej nory? Tak poďme! IMPAKT nie je len dokumentárny film, je to skutočný dynamit pre váš pohľad na svet! Predstavte si 8-hodinový maratón, ktorý odhaľuje všetky tajomstvá svetového zákulisia za posledných 30 rokov. Znie to šialene?Tak tomu aj je!!! Čo sa teda skrýva v tejto tajomnej [...]

Postihuje jedného z troch dospelých. Len ak poznáš príčinu, môžeš to zastaviť.

20.07.2024

Za posledných 30 rokov došlo po celom svete k nevídanému nárastu duševných porúch. Taktiež sa za toto obdobie prudko zvýšil výskyt kardiovaskulárnych ochorení, úmrtnosť na srdcové infarkty a mŕtvice, ako aj nárast onkologických ochorení. Zaujímavé je, že toto obdobie sa zhoduje s aktívnym šírením antikultového hnutia na celom svete, ktoré umelo zasieva medzi ľudí [...]

Boris Johnson

'Šialené' plány Johnsona: Chcel zaútočiť na sklad v Holandsku, aby vzal kovidové vakcíny do Británie

28.09.2024 12:30

Britský expremiér Johnson v čase kovidu chcel od armády, aby zaútočila na sklad v Holandsku a vzala do Británie vakcíny, "ktoré jej náležali".

michal šipoš, igor matovič

Má Matovičovo hnutie šancu na reparát? Politológ: Je ešte uzavretejšou „sektou“ než bolo kedysi

28.09.2024 11:00

Po roku od volieb si Pravda pripravila anketu s predsedami poslaneckých klubov a zhodnotenie pôsobenia a kľúčových momentov parlamentných strán.

Libanon, Hizballáh, Hassan Nasralláh,

Zabili sme vodcu Hizballáhu Nasralláha, oznámil Izrael: Dostaneme každého, kto nás ohrozuje. Irán robí opatrenia

28.09.2024 10:20, aktualizované: 12:19

Izraelská armáda oznámila zabitie najvyššieho vodcu šiitského militantného hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha pri vzdušnom útoku v Bejrúte.

SR Bratislava stretnutie predsedovia strany prezident BAX

Hrabko: Spory vládnych strán majú ďaleko od chaosu za bývalej koalície

28.09.2024 08:22

Verbálne spory vo vládnej koalícii nesmerujú do hĺbky a majú ďaleko k chaosu minulého volebného obdobia, hovorí publicista.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 25813x
Priemerná čítanosť článkov: 1359x

Autor blogu

Kategórie